Вибираємо комп'ютер: перевірка і тестування при покупці

Комп’ютери бувають різних форм і розмірів за класифікацією як настільних, так і моделей ноутбуків. Вони також диверсифіковані за низкою підкатегорій, призначених для залучення широкого кола користувачів.

Настільні комп’ютери мають декілька різних підкатегорій, таких як універсальні моделі для міні-ПК та ще менші для ПК, що поміщаються в кишеню.

Ноутбуки, як правило, діляться на дві категорії – традиційна форма розкладачки та конвертовані моделі 2 в 1, які виконують подвійну функцію ще як планшет. Деякі планшети також знаходять застосування в якості ноутбуків, якщо вони оснащені клавіатурою та мишею, а можливо, навіть док-станцією. У цій статті ми допоможемо вам вибрати саме той пристрій, який стане для вас ідеальним придбанням.

Розмір і формфактор

Що стосується ноутбуків, розмір має значення.

Залежно від того, що ви плануєте робити зі своїм щойно купленим ноутбуком, ви точно захочете переконатися, що вибрали розмір, який вам найбільше підходить. Розмір не схожий на оперативну пам’ять чи ПЗУ ноутбука, ви не зможете його оновити пізніше. Ви заблоковані для будь-якого формфактора, який оберете наперед, тому вибирайте з розумом.

Розміри ноутбуків, як правило, починаються з 11,6 дюймів і сягають 17,3 дюйма. Більшість брендів та OEMS, такі як HP, Dell, ASUS та Acer пропонують три розміри дисплея – 13,3-дюймовий, 15,6-дюймовий та 17,3-дюймовий. Однак деякі постачальники продають ноутбуки, які виходять за межі цих розмірів, включаючи 11,6-дюймові, 12,5-дюймові та 14-дюймові.

Очевидно, що якщо мобільність є вашим пріоритетом, то вам варто вибрати ноутбук менших розмірів. Вони зазвичай тонші і легші, ніж їх більші аналоги. Шукайте ноутбуки, які мають екран розміром 12,5 або 13,3 дюйма та вагу від 1 кг до 1,5 кг.

Як тестувати

Тестування всіх комп’ютерів включає порівняльне тестування продуктивності та простоти використання. Якщо монітор є інтегрованою частиною комп’ютера, наприклад, із настільними комп’ютерами та ноутбуками, варто також врахувати експертну оцінку екрана дисплея. Тестування ноутбука також включає тестування часу автономної роботи.

Отже, що вам потрібно протестувати?

  • Тестування продуктивності включає тестування комп’ютера за допомогою різноманітних програмних засобів. Вони вимірюють різні аспекти продуктивності процесора, продуктивності пам’яті та пропускної здатності пам’яті, продуктивності відео, тривимірної графіки та швидкості зберігання. Бенчмаркінгове програмне забезпечення призначене для вимірювання продуктивності при різних імітованих робочих навантаженнях.
  • Оцінка простоти використання включає оцінку з'єднувачів, недоліки конструкції та переваги, обладнання та програмне забезпечення, якщо вони є, а також формат та обсяг будь-якої вбудованої довідки та загальний стиль.
  • Тестування часу роботи акумулятора для ноутбуків починається з батареї, кондиціонованої для досягнення оптимального терміну служби, потім тестується за сценарієм стрес-тесту з функціями управління живлення, встановленими на максимальну продуктивність та яскравістю екрану до 100%, з увімкненим Wi-Fi та підключенням до мережі. Зауважте, що вам навряд вдасться провести стрес-тест комп’ютера в магазині перед покупкою, такий вид тестування зазвичай проводиться вже вдома.
  • Оцінка дисплея враховує колір, яскравість/контрастність, відблиски та відбиття поверхні, горизонтальні/вертикальні кути огляду з еталонними нерухомими зображеннями, а також відтворення відео Blu-ray.
  • Тестування Wi-Fi.
  • Тестування температури для ноутбуків. Незалежно від того, ви зазвичай використовуєте свою техніку на колінах, столі чи тримаєте в руці, пристрій повинен бути зручним у використанні, і це включає температуру. Варто виміряти температуру найгарячішої частини нижньої частини ноутбука, щоб побачити, чи не стає неприємно гаряче після тривалого інтенсивного використання акумулятора. Вважається, що 44 градуси – це максимально допустимий поріг комфорту.
  • Споживання енергії виміряється її споживанням в режимі активного використання та в режимі очікування.
  • Перед покупкою також варто протестувати звук.
  • Щодо пристроїв 2 в 1 та планшетів зі знімною клавіатурою, то тут тестування враховує, як пристрій працює як планшет (без клавіатури), а не як ноутбук.

Купуючи комп’ютер у Trium ви гарантовано отримаєте кваліфіковану оцінку техніки і найкращі нові та б/у пристрої.