Як вибрати ігровий ноутбук

Колись найкращий ігровий ноутбук означав вибір величезного звіра, який навряд чи можна було б охарактеризувати портативним, тому що лише ці надзвичайно важкі машини для заміни настільних комп’ютерів могли вмістити гідний графічний процесор. Зараз це більше не так, тому що найпопулярніші ігрові ноутбуки сьогодні здатні втиснути продуктивність настільного рівня у вражаюче невеликий корпус. Їх не так просто оновити, але це майже єдиний недолік сучасних ноутбуків.

Новітні моделі містять усі функції, які ви також знайдете у великих настільних ігрових установках, включаючи потужні багатоядерні процесори, новітні графічні процесори Nvidia RTX 30-ї серії та AMD Radeon RX 6000, а також швидкі NVMe SSD, безліч оперативної пам’яті, та якісні екрани з надвисокою частотою оновлення. Ви навіть можете насолоджуватися механічними клавіатурами на деяких моделях, хоча ми все одно рекомендуємо мати належну клавіатуру та мишу для серйозних ігор.

Основні поради при пошуку

  • Виберіть хороший графічний процесор: більшість ігор залежать від графічного процесора, і ви не можете оновити його на ноутбуках. Хороший графічний процесор забезпечить вашому ноутбуку можливість відтворювати ігри на високих налаштуваннях протягом кількох років.
  • Подумайте про оновлення пізніше: багато, хоча й не всі, ігрові ноутбуки дозволяють оновлювати оперативну пам’ять та сховище.
  • Виберіть роздільну здатність або швидкість: найшвидші дисплеї з частотою до 360 Гц зараз мають роздільну здатність 1920x1080, тому екран 4K буде повільнішим.
  • Обирайте хорошу клавіатуру: вона не повинна бути занадто жорсткою чи м’якою.
  • Час роботи батареї, ймовірно, буде поганим: дуже мало ігрових ноутбуків заряджаються 8 годин або більше, а для досягнення найкращої продуктивності вам все одно потрібен блок живлення.

Дисплей

Правильно підібраний дисплей може мати значний вплив на ваш ігровий досвід, але потрібно враховувати більше факторів, ніж просто розмір екрана.

Дисплей ноутбука: основні характеристики

  • Резолюція. Чим вища роздільна здатність, тим більше пікселів з’являється на екрані, а це може означати більш чітке зображення. Нові ноутбуки можуть мати екрани 1440p або 4K замість стандарту 1080p, але апаратне забезпечення, необхідне для живлення ігор з такими роздільними можливостями, ймовірно, збільшить вартість.
  • Частота оновлення. Відображення з вищою частотою оновлення може допомогти діям на екрані виглядати плавніше. Це досягається шляхом перемальовування зображення частіше за секунду. Багато дисплеїв для ігрових ноутбуків використовують цю технологію, деякі з них мають частоту оновлення 120 Гц або 144 Гц (чи навіть вищу).
  • Розмір екрану. Форм-фактор ноутбука та розміри дисплея відрізняються, причому екрани 13, 15 і 17 дюймів є найпоширенішими конфігураціями. Більш тонкі рамки (рамки навколо екрана) можуть дозволити використовувати більші екрани в менших форм-факторах.
  • OLED (органічний світловипромінюючий діод). Доступні на деяких ігрових ноутбуках, ці екрани використовують пікселі, які виробляють власне світло, а не покладаються на підсвічування. Це означає, що вони можуть досягати більш глибокого рівня чорного та більшої контрастності, ніж більшість екранів ноутбуків, які часто є рідкокристалічними дисплеями зі світлодіодним підсвічуванням.

Простий спосіб покращити роботу портативного ПК – підключити ноутбук до зовнішнього монітора. Це дає можливість використовувати ноутбук із портативним форм-фактором, щоб використовувати його в дорозі, а потім повертатися додому до екрана з роздільною здатністю 4K, частотою оновлення 240 Гц або надшироким співвідношенням сторін.

Розглядаючи зовнішній дисплей з високою роздільною здатністю або високою частотою оновлення, переконайтеся, що ви вибираєте процесор і відеокарту, які зможуть скористатися цими функціями. Порівняйте компоненти ноутбука, який ви розглядаєте, з рекомендованими специфікаціями ігор, у які ви збираєтеся грати, і відповідно розставте пріоритети вибору компонентів.

Що варто шукати в клавіатурі?

Якщо ви отримаєте ігрову клавіатуру початкового рівня, ви отримаєте клавіші chiclet зі світлодіодним підсвічуванням. Але є ще багато факторів, які треба розглянути:

  • Переміщення клавіш: це те, наскільки далеко ви можете натиснути клавішу. Загалом, ми віддаємо перевагу клавіатурам з ходом клавіш понад 1,5 міліметра, а якщо ви натискаєте 2 мм, це ще краще. Це може утримати вас від «випаду» або удару по рамці клавіатури. Коли ви розглядаєте деякі дійсно дорогі ноутбуки, то можете знайти навіть механічні клавіші.
  • Активація: це сила, яку потрібно прикласти до клавіші, щоб натиснути її. Зазвичай професіоналам подобається від 65 до 70 грамів, цього достатньо, щоб забезпечити стійкість, не відчуваючи м’якості.
  • Клавіші макросу: знайти макроклавіші на ігрових ноутбуках складніше, ніж на настільних клавіатурах, але це цілком реально. Хороший набір програмованих макроклавіш дозволить вам легко здійснювати найпоширеніші завдання, які ви виконуєте в іграх. Зазвичай для цього існує спеціальне програмне забезпечення від виробника ноутбука.
  • Захист від привидів і перемикання n-клавіш: це дві функції, які забезпечать вам найкращу продуктивність в іграх. Anti-ghosting означає, що коли ви натискаєте кілька клавіш для комбо або виконуєте кілька дій, усі вони реєструються. Крім того, n-клавішний перехід означає, що кожна клавіша не залежить від інших і буде зареєстрована незалежно від того, які інші клавіші натискаються.
  • Підсвічування: хоча бюджетні ігрові ноутбуки забезпечать підсвічування, воно або просто червоне або біле. Кращі клавіатури мають RGB-підсвічування. Деякі роблять це за зоною (або розділом клавіатури), в той час як інші дозволяють налаштовувати кожну клавішу. Деякі навіть дозволяють змінювати освітлення залежно від гри.

Пам’ятайте: обирайте достатньо пам’яті (але не занадто багато)

Тепер давайте поговоримо про пам'ять. В ігровому ноутбуці варто мати принаймні 8 ГБ оперативної пам’яті. (На практиці жодна професійна модель, виробники якої поважають себе, не буде мати менше.) Це дасть вам трохи передихнути під час перемикання між вікном ігрового процесу та додатком для обміну повідомленнями.

Для високоякісної системи ми рекомендуємо 16 ГБ, щоб ви могли одночасно відкрити більше одного ігрового сеансу, програму для обміну повідомленнями, кілька веб-сайтів, програму для веб-камери та програму потокового відео. Ігровий ноутбук середнього класу повинен нормально працювати з 8 ГБ пам’яті, але не забувайте, що багато нових ноутбуків не підлягають оновленню. Можливо, ви застрягли з обсягом пам’яті, який ви замовили. Для ігрового ноутбука інвестиційного класу 16 ГБ є ідеальною метою; для більшості людей, які не є екстремальними стрімерами, це зайве.

Купуючи ігровий ноутбук, зверніться до Trium. Ви будете приємно вражені кількістю запропонованої техніки і цінами на неї.